· ظریف از خبرنگاران و دولت سوئیس تشکر کرد.
· همچنین از سازمان ملل و اشتون به خاطر مدیریت مذاکرات تشکر کرد.
· این گفتوگوها خیلی سخت و فشرده بود و 4 روز به طول انجامید و کاری بود که باید انجام میشد تا این مسأله حل شود و اکنون در روند رو به جلویی هستیم و مذاکرات بر اساس احترام متقابل بود و این مهم است که همه ما بدانیم فرصتی ایجاد شده تا این بحران حل شود و این کار میتواند بر اساس احترام به حقوق ملت ایران انجام شود.
· این البته قدم اول است و باید باز هم کار کنیم تا بتوانیم این بحران را که لازم نبود به وجود بیاید حل کنیم. امیدوارم بتوانیم این بحران را حل کنیم. مردم ایران خواهان احترام به حقوشان هستند و به دست آوردن اعتماد آنها بسیار مهم است.
· در توافق امروز برنامه غنی سازی ایران به رسمیت شناخته شده واین برنامه ادامه خواهد داشت. ما کمیسیون مشترکی برای اجرای این توافقنامه تشکیل دادیم و امیدواریم بتواند انجام توافقنامه را تضمین کند.
· ما نیازی داریم این عدم اعتماد تاریخی را از بین ببریم و غرب باید بتواند اعتماد ملت ایران را کسب کند.
· امیدواریم که نتیجه این روند علاوه بر حل بحران هسته ای ایران اعتماد سازی باشد و اعتماد ملت ایران به غرب جلب شود و این شروع خوبی میتواند باشد. البته این هدف ثانویه ما بود. هدف اولیه حل مسأله هسته ای است.
· من اعتقاد دارم به جنگ نیازی نیست و باید تهدید به جنگ حذف شود. این گزینه حداقل 6 دهه پیش با ایجاد سازمان ملل از روی میز حذف شد و تهدید نظامی غیرقانونی است و شما نمی توانید از قدرت نظامی و زور استفاده کنید. ان پی تی می گوید: هیچ کس نمی تواند حق غنی سازی را از اعضا بگیرد و لازم است که اعضا حق مذکور را به رسمیت بشناسند و سایر اعضای جامعه بین الملل باید بپذیرند که ایران صرفا از حق خود استفاده میکرد و ما اعتقاد داریم که طبق متن ان پی تی غنی سازی حق مسلم ما است و باید به آن احترام بگذارند و اکنون اعتقاد داریم توافق فعلی در دو موضع جداگانه به وضوح اشاره میکند که حق ایران به رسمیت شناخته شده است و بخشی از هر راه حلی است.
· حداقل 2 بار در متن توافق به وضوح اشاره شده که ایران این حق را دارد و برنامه غنی سازی ایران ادامه خواهد یافت.
· این توافق برای حل یک مشکل طراحی شده است. مشکلی که سایه خود را در همه دنیا و منطقه افکنده بود و اکنون هیچ توجیهی وجود ندارد که حل این مشکل کسی را ناراحت کند. من در یادداشتی نوشتم که اولویت ایران منطقه خلیج فارس است و اولیت ما حفظ خواهد شد و در حالی که تلاش می کنیم به سمت جلو حرکت کنیم کماکان همسایه های ما اولویت ما باقی خواهند بود و امنیت همسایگان ما امنیت ما است.
· برای اولین بار در 10 سال گذشته توانستیم گسترش برنامه هستهای ایران را متوقف و بخشهایی از آن را به عقب ببریم.
· طبق توافق هستهای، ایران برخی از سطوح غنی سازی را متوقف میکند، نمی تواند سانتریفیوژهای جدید را نصب کند، کار در رآکتور پلوتونیوم را متوقف میکند و با کارشناسان آژانس همکاریهای بیشتری برای نظارت بر برنامه هستهایش انجام میدهد.
· اینها محدویتهایی هستند که جلوی دسترسی ایران به بمب اتم را میگیرند.
· گام اول این توافق 6 ماه طول میکشد و پس از آن مذاکرات دیگری برای توافق نهایی با ایران خواهیم داشت.
· ایران نمی تواند از مذاکرات هستهای به عنوان آنچه به گفته وی پوشش برای پیشبرد مسئله هستهای بود، استفاده کند.
· ما توافق کردیم بخششهای تحریمی داشته باشیم.
· ایران قادر خواهد بود به بخشی از درآمدهای نفتیاش دسترسی داشته باشد.
· در عین حال، بخش های مهم تری از تحریمها همچنان پابرجا خواهند بود.
· در صورتی که در پایان 6 ماه به نتیجه نرسیم، این تخفیفها را متوقف میکنیم.
· ایران، همانند سایر کشورها حق برخورداری از انرژی صلحآمیز هستهای را دارد.
· دولت همچنان با کنگره همکاری میکند تا در صورت عدم توافق با ایران تحریمهای بیشتری وضع کند. الان وقت وضع تحریمهای جدید نیست، چون این موضوع به مذاکرات لطمه میزند.
· ایران باید بداند که امنیت از طریق بمب اتم به دست نمی آید.
· این گام اولیه با ایران مهمترین پیشرفت واشنگتن در روابط با ایران بوده. باید به سمت توافق جامع با ایران حرکت کنیم.
7:13 اشتون: وارد جزئیات زیادی شدیم و در عین حال یک احساس احترام متقابل وجود داشت. وی در ادامه گفت: این توافق اولیه هست اما ما به آن نگاه میکنیم برای رسیدن به توافق نهایی و این نگاه 5+1 است و ما شک نداریم که ایران هم همین را میخواهد و این گام مهمی است.
اشتون در ادامه گفت: خیلی مذاکرات پیچیده بود و ما برایمان واضح بود که چه کاری باید انجام بدهیم و باید اطمینان حاصل می کردیم که لغات و کلمات درست استفاده شوند و در طول مذاکرات باید مرتب تأمل میکردیم و در مورد کلمات صحبت میکردیم و سعی کردیم راه حلی پیدا کنیم که به توافقاتی برسیم.
اشتون درباره اختلاف نظرهای اعضای 5+1 گفت: فکر می کنم اگر نگاه کنید می بینید که نهایتا یک اتحادی میان این کشورها وجود داشت. شورای امنیت و کشورهایی که اینجا جمع شده بودند و خود من و تیم من به دنبال رسیدن به توافق بودیم.
7:05 ظریف و اوباما همزمان در ژنو و واشنگتن مشغول صحبت کردن هستند.
07:00 محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در فیس بوک نوشت:
دوستان سلام
ساعت چهار بامداد یکشنبه به وقت ژنو (شش و نیم به وقت ایران عزیز) است. به یاری خدا، مقاومت و صبر و متانت شما ملت بزرگ به نتیجه رسید و مذاکرات با موفقیت پایان یافت. غنی سازی به رسمیت شناخته شد. فعالیت ها ادامه خواهد یافت و تحریم ها در سراشیبی قرار گرفت. امروز بیش از هر زمان همدلی و همبستگی ملی ضروریست.
6:58 ویلیام هیگ: مذاکرات خردکننده بود. از فردا کار سخت اجرای توافق آغاز میشود
6:50 اشتون در حال قرائت بیانیه است.
اشتون: خانمها و آقایان تشکر میکنم که به ما پیوستید. 4 روز مذاکرات فشرده داشتیم و امروز به توافق رسیدیم که به جلو حرکت کنیم و این دستاورد دیپلماتیک بسیار بزرگی است.
اشتون در ادامه از میزبانی سوئیس، وزرای 5+1 و ظریف تشکر کرد.
اشتون گفت به توافق رسیدیم که دو طرف اقدامات اولیه را برای 6 ماه انجام دهند. همینطور ما برای رسیدن به راه حل نهایی تعهد داریم و ما با احترام متقابل توانستیم به این توافق برسیم و راهی را برای حرکت به جلو باز کنیم. انجام این اقدامات اولیه فضایی را فراهم میکند که ما بتوانیم نهایتا به یک راه حل جامع برسیم.
خانم اشتون در ادامه از جزئیات توافق ایران و غرب سخنی نگفت.
6:45 ظریف و کری دست یکدیگر را فشردند.
6:45 وزرای خارجه جمع شدهاند.
6:42 صدا و سیما این پیروزی را به رهبر انقلاب و ملت ایران ایران تبریک گفت.
6:33 خبرنگاران در مقر سازمان ملل برای زمان امضای توافق و کنفرانس مطبوعاتی انتظار میکشند.
6:27 خبرنگاران عصبانی اسرائیلی: باید یادآوری کنیم که این توافق موقت است و توافق نهایی کاری سختتر خواهد بود!
06:13 - ادامه جزئیات (تأیید نشده): ایران ظرف شش ماه آینده فعالیت در اراک، نطنز و فردو را گسترش بیشتری نمی دهد/ غنی سازی زیر 5 درصد ادامه می یابد/ تولید اورانیوم 20 درصد در شش ماه آینده متوقف می شود/ تمام اورانیوم غنی شده در داخل کشور باقی می ماند/ تحقیق و توسعه در برنامه هسته ای ایران ادامه می یابد.5:59 توئیتر عباس عراقچی: سلام بر روح دانشمندان شهید هسته ای